Wat zijn de voordelen van een fitness schema voor beginners?

Als beginner in de fitnesswereld is het wellicht moeilijk om te weten waar en hoe je moet beginnen. Een effectieve manier om je fitnessreis te starten en je doelen te bereiken, is door gebruik te maken van een fitness schema voor beginners. In deze blog zullen we de voordelen van het volgen van een trainingsschema bespreken. Of je nu wilt afvallen, spieren wilt opbouwen of gewoon een gezondere levensstijl wilt, een goed gestructureerd fitnessschema kan je helpen om op de juiste weg te komen.

Wat heb je aan een fitness schema voor beginners?

Een fitness schema voor beginners brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee:

 • Als beginnend sporter is het moeilijk om te weten welke oefeningen je moet doen, hoe vaak je moet trainen en hoe je de intensiteit moet opbouwen. Een goed fitnessschema geeft je een duidelijk plan en helpt je om consistent te blijven.
 • Een goed schema houdt rekening met je specifieke doelen. Het helpt je om stapsgewijs vooruitgang te boeken door de juiste oefeningen, sets, herhalingen en rustperiodes te plannen.
 • Met een trainingsschema is het mogelijk om je voortgang bij te houden, waardoor je ook je prestaties kunt evalueren en zo jezelf kunt motiveren om door te gaan.
 • Door een schema te volgen, kun je je trainingen effectief plannen en optimaliseren. Dit helpt om je tijd in de gym zo optimaal mogelijk te gebruiken.
 • Een goed fitnessschema houdt rekening met je fitnessniveau en helpt je om blessures te voorkomen.
Fitness schema

Hoe maak je een trainingsschema voor beginners?

Het maken van een trainingsschema voor beginners vereist enige planning en aandacht voor je doelen en behoeften. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een effectief trainingsschema te creëren:

 • Bepaal wat je wilt bereiken met je trainingsschema.
 • Evalueer je huidige fitheid en bepaal je sterke en zwakke punten. Dit helpt bij het selecteren van oefeningen die geschikt zijn voor jouw niveau.
 • Selecteer oefeningen die passen bij je doelen en fitnessniveau. Voor beginners is het vaak het beste om te beginnen met basisoefeningen die het hele lichaam aanspreken, zoals squats, lunges, push-ups en pull-ups.
 • Beslis hoe vaak je wilt trainen.
 • Verdeel je trainingssessies over de week en bepaal welke oefeningen je in elke sessie gaat doen. Zorg ervoor dat je elke spiergroep traint en afwisselt tussen cardio en krachttraining. Houd ook rekening met rustdagen om je lichaam de tijd te geven te herstellen.
 • Als beginner is het belangrijk om langzaam te beginnen en de intensiteit geleidelijk te verhogen.
 • Sta open voor aanpassingen en veranderingen in je trainingsschema naarmate je vordert.

Wil je liever dat een professional met je meekijkt om een fitness schema voor beginners op te stellen? Meld je dan nu aan bij Fit 24/7, want wij geloven in een persoonlijke aanpak om de beste resultaten te behalen. Contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wie wij zijn en waarin wij gespecialiseerd zijn? Lees het hier.

Hoe vaak en hoelang trainen?

Als beginner is het raadzaam om te beginnen met twee tot drie trainingssessies per week om je lichaam de tijd te geven te wennen aan de nieuwe inspanningen. Je kunt de frequentie geleidelijk aan te verhogen naarmate je sterker wordt. Als je intensief traint, dan is een uur training meer dan voldoende. Houd je veel rust tussen de sets, dan mag de training ook langer duren. De een uur training is minus warming-up en cooling down. Probeer per trainingssessie zo’n 6 á 8 oefeningen te doen.

gewichten heffen

Progressieve training

Een progressieve training is een trainingsmethode, waarbij je geleidelijk de intensiteit, weerstand of moeilijkheidsgraad van je training verhoogt naarmate je sterker en fitter wordt. Het is gebaseerd op het principe van progressieve overbelasting, wat inhoudt dat je je lichaam uitdaagt om zich aan te passen en te verbeteren door geleidelijk de trainingsstimulus te vergroten.

Fitness schema beginners vrouw versus fitness schema beginners man

Een fitness schema voor beginners is voor een vrouw anders dan voor een man. Vrouwen richten zich met hun trainingsdoelen niet op grotere borstspieren of grotere armen. Zij kiezen vaak voor een full body sportschema. Dit houdt in dat de training zich focust op buik, billen en benen. Bovendien verschilt het spiervezeltype bij de vrouw, waardoor de spiervezels van een vrouw een positieve reactie vertonen bij veel herhalingen en een gecontroleerd tempo van deze herhalingen.

Let ook op voeding

Met alleen een fitness schema voor beginners kom je niet ver. Je moet ook de juiste voeding binnenkrijgen om resultaten te behalen. Een aantal belangrijke voedingsstoffen, die je voor je training binnen moet hebben gekregen, zijn:

 • Koolhydraten, want dit is dé energiebron van je spierweefsel.
 • Eiwitten, want zij helpen bij de opbouw van spiermassa na de training.
 • Gezonde vetten, want zij helpen de spijsvertering.

Benieuwd naar een voedingsschema dat aansluit bij jouw trainingsschema? De coaches van Fit 24/7 kunnen je helpen bij een algehele, gezondere levensstijl. Lees op deze pagina waar wij je nog bij kunnen helpen.

Gezond eten